Hide menu

Fackföreningar, transnationell solidaritet och etniska konflikter: EU: s sociala dialog och efterkrigs återuppbyggnad på västra Balkan

Abstract

Forskningsprojektet behandlar EU: s regionala strategi för att stödja länderna på västra Balkan i deras utveckling mot EU-medlemskap. Den fokuserar på den sociala återuppbyggnaden efter kriget i Bosnien-Hercegovina, Serbien och Kroatien och den regionala dialogen om social- och sysselsättningspolitiken inom så kallade Bukarest processen. I studien undersöks lokala och nationella fackföreningars strategier för att möta urholkningen av arbetsrätten och arbetsnormer som föranleds av genomförandet av en nyliberal modell för återuppbyggnad . Den analyserar betydelsen av europeiska sociala dimension och internationella organisationers (såsom UNDP, ILO, internationella fackliga samorganisationen (IFS) och det civila samhällets organisationer) samlade aktioner för utvecklingen av "transetnisk" regional solidaritet. Här undersöks samarbetsformer och strategier för att motverka fientliga arbetsgivare och regeringar. Den viktigaste frågan gäller effekten av EU:s -stöd för social dialog och genomförandet av ILO:s agendan för anständigt arbete på fackföreningarnas i kapacitet att kämpa för arbetstagarnas rättigheter och normer i post-konflikt fd Jugoslavien. Frågan är särskilt relevant med tanke på vidare studier av post-konflikt samhällen, som präglas av social splittring, etniska motsättningar, politisk klientelism, fattigdom, informell ekonomi och migrationstryck.

Keywords:

Decent work agenda, Ethnicity, Labour standards/rights, post-communism/socia, trade unions

Publications

Likic-Brboric, Branka (2009) Global Governance, EU Enlargement and Development: New Migration, Transnationalism and the Political Economy of Europeanization of Bosnia-Herzegovina, in A. Neergaard (ed.) European Perspectives on Exclusion and Subordination: A Political Economy of Migration, Maastricht: Shaker Publishing (ISBN 978-90-423-0364-5)

2009 - 2017

Funding

FAS/FORTE Research environment funding

REMESO Project Leader

Branka Likic-Brboric, Associate Professor (biträdande professor)

Contact for project

branka.likic-brboric@isv.liu.s


Last updated: 2016-05-16



Page responsible: erik.berggren@liu.se
Last updated: 2020-05-27