Hide menu

"Vi tillhör dem" Berättelser om tillhörighet, hemland och det nationella i territoriella och icke-territoriella minoritetsammanhang

Abstract

Denna avhandling undersöker vad som sker med etniska och nationella identifikationer baserade på samma etno-kulturella grund, men under olika socioekonomiska förhållanden. Territoriella och icke-territoriella minoriteter har traditionellt ansetts vara icke-jämförbara eftersom man har antagit att grupper som organiserats på olika grunder varit uppenbart olika företeelser. I denna studie används den komparativa metoden för att kasta nytt ljus på hur etniska och nationella identifikationer konstrueras, förhandlas och rekonstrueras under territoriella och icke-territoriella minoritetsförhållanden.

Projektet undersöker huruvida den etniska och nationella identifikationen samt artikuleringsprocessen bland ungrare i Slovakien och ungrare i Sverige utgör olika typer av ungerskhet. Baserad på ett omfattande intervjumaterial ligger empirins fokus på samspelet mellan personliga berättelser och kollektiva berättelser. På det teoretiska planet ifrågasätts uppfattningen att nationella minoriteter och diasporiska samfund är fundamentalt olika i sin förståelse av nation och i sitt förhållande till ett yttre nationellt hemland.

Keywords:

Diaspora, Ethnicity, Nation and Nationalism , minority, narrative

Publications

Tünde Puskás (2009) ?We belong to them? Narratives of belonging, homeland and nationhood in territorial and non territorial minority settings. Brussels : P.I.E. Peter Lang.

2002 - 2009

Funding

Linköpings universitet

REMESO Project Leader

Tünde Puskas, Postdoctor fellow

Contact for project

tunde.puskas@liu.se


Last updated: 2011-05-02



Page responsible: erik.berggren@liu.se
Last updated: 2020-05-27