Hide menu

Skolans bemötande av "hedersrelaterat" våld

Abstract

Efter några uppmärksammade mord i Sverige i början av 2000-talet då två unga kvinnor med kurdisk bakgrund dödades av närstående familjemedlemmar, har "invandrarflickors" situation och utsatthet i familjen gjorts till en viktig och politiskt prioriterad fråga. Morden definierades som "hedersmord" och urskiljdes som intimt sammanbundna med "hederskulturer". Situationen skapade ett akut behov av åtgärder mot "hedersrelaterat" våld och landets kommuner har varit ansvariga för att drabbade flickor och unga kvinnor får adekvat skydd och hjälp. Studien analyserar hur skolans elevvård förstår och bemöter flickor och unga kvinnor som utsätts för "hedersrelaterat" våld. Empirin baseras på intervjuer med elevvårdare verksamma i grundskolans högstadium och i gymnasieskolan samt deltagande observationer på studidagar om "hedersrelaterat" våld. Ett centralt resultat från studien är att förståelsen av våldet är kulturaliserad och att våldet lokaliseras till "traditionella" och "patriarkala" kulturer som "kommit till Sverige". En konsekvens av detta är att förståelsen av våldet homogeniseras. Det vill säga våldet tillskrivs entydiga förklaringar och kännetecken och de insatser som vidtas präglas av likformiget, vilket osynliggör alternativa tolkningar och förklaringsmodeller. Vidare innebär detta att "hedersrelaterat" våld särskiljs och separeras från annat könsrelaterat våld, varvid hela grupper stigmatiseras som presumtiva våldsoffer respektive våldsutövare.

Keywords:

Ethnicity, Gender, Nation and Nationalism , Honour-Violence, School

Publications

Gruber, Sabine (2007). I skolans vilja att åtgärda "hedersrelaterat" våld: etnicitet, kön och våld. Centrum för kommunstrategiska studier, Rapport 2007:1. Linköping: Linköpings universitet

Gruber, Sabine (2011). Nationella föreställningar och gränser i skolans insatser mot 'hedersrelasterat' våld. Nordisk Pedagogik, (in press).

Gruber, Sabine (2011). I namn av heder. Kontinuitet och variation i skolans fostran till svenskhet. I: Fostran av framtidens medborgare. Normer och praktiker bortom välfärdsstaten. Lund: Sekels förlag (forthcoming).

2005 - 2007

Funding

REMESO Project Leader

Sabine Gruber, Associate Professor

Contact for project

sabine.gruber@liu.se


Last updated: 2011-05-18



Page responsible: erik.berggren@liu.se
Last updated: 2020-05-27