Hide menu

Att främja mångkulturell gemenskap genom transversala dialoger: Ett följeforskningsprojekt i Norrköpings skolor

Abstract

Projektet har som syfte att utveckla teorier och metoder för att främja mångkulturell gemenskap. Projektet tar avstamp i tidigare forskning som visar att värdegrundsfrågor är pedagogiskt utmanande för både lärare och elever, särskilt i undervisning som försöker belysa flera diskrimineringsgrunder samtidigt. Ett exempel är situationer där jämställdhet och HBTQ-personers rättigheter framställs som svenska värderingar.

Projektet är inspirerat av aktionsforskning vilket innebär att forskarna genomför klassrumsobservationer, intervjuar lärare och elever, ger återkoppling, samt, tillsammans med lärare vidareutvecklar befintliga metoder och arbetssätt. Med utgångspunkt i kritisk mångkulturalism och feministisk intersektionalitetsteori identifierar vi möjliga sätt att öka reflexivet och gemenskap i heterogena grupper.

Keywords:

Education, Intersectionality, Multiculturalism, Fundamental values, Equal treatment

Other Academic Output

Att främja mångkulturell gemenskap genom transversala dialoger: Ett följeforskningsprojekt i Norrköpings skolor. Presentation, Norrköping Municipality Research Festival, November 8.

2018 - 2020

Funding

Norrköpings kommun

REMESO Project Leader

Anna Bredström, Senior Lecturer

Participants not from REMESO

  • Dr Eva Bolander, Linköping University

Contact for project

anna.bredstrom@liu.se


Last updated: 2019-06-14



Page responsible: erik.berggren@liu.se
Last updated: 2020-05-27