Hide menu

Flyktingar, mottagning och inkludering

Abstract

Insatser för nyanlända har förändrats sedan etableringsreformen infördes i slutet av år 2010. På uppdrag av Länsstyrelsen har projektet följt genomförandet av denna reform i Eskilstuna respektive Nyköpings kommun. Ett av projektets resultat är att den nya reformen har inneburit en mer komplex förvaltningsstruktur än tidigare. Projektet visar även att nyanlända flyktingar har svårigheter att ?avkoda? det mottagningssystem de kommer till, vilket till viss del beror just på att systemet är komplext. Komplexiteten beror på att systemet är uppbyggt av en blandning av olika styrformer: hierarkisk regelstyrning, horisontell samverkan och marknadsbaserad styrning av lotsar och andra kompletterande aktörer. Arbetsförmedlingens organisation får också stor inverkan på systemet med sin centraliserade upphandling och sitt relativt begränsade handlingsutrymme på lokal nivå. En av slutsatserna är att etableringsreformen hittills inte har lett till någon utveckling av etableringsinsatserna för nyanlända utan mycket energi hos myndigheterna har lagts på att lösa administrativa frågor och bygga upp rutiner snarare än att aktivt främja inkluderingen av flyktingar.

Keywords:

Migration, Partnership, Regional development, refugees, reception

Publications

Qvist, Martin & Tovatt, Caroline (2014). Från förväntningar till utfall ? etableringsreformen på lokal nivå. Nyköping: Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Tovatt, Caroline (2013). Att avkoda systemets regler ? Nyanlända invandrares berättelser om mötet med etableringen. Nyköping: Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Other Academic Output

Presentation of the project report on the conference ?Nyanländ i Södermanland?, October 3, Campus Nyköping.

2013 - 2014

Funding

Länsstyrelsen i Södermanlands län

REMESO Project Leader

Martin Qvist, PhD

Scientifically Responsible

Caroline Tovatt, PhD

Contact for project

caroline.tovatt@liu.se


Last updated: 2014-11-19



Page responsible: erik.berggren@liu.se
Last updated: 2020-05-27